Titanium staaldraad voor onderantennes.

Vis je graag met staaldraad onder in je dobbers, maar ben je tijdens het vissen helemaal klaar met die krom verbogen antennes?! Wellicht is een titanium onderantenne dan iets voor jou. In 2014 kreeg ik dit materiaal als tip van Marcel Smeets uit Limburg. De titaniumdraad zou afkomstig zijn uit de medische wereld waar ze het o.a. gebruiken als geleide draad voor katheterisaties. (kijkoperaties via bloedvaten)

Toen ik de titaniumdraad voor ’t eerst in handen kreeg kon ik m’n ogen niet geloven hoe extreem goed het geheugen van dit materiaal is. Al wikkelde je het om je vinger, het werd uit zichzelf altijd weer kaarsrecht. (Alsof ze elastiek en staal in één materiaal hebben kunnen samenvoegen.)

De oorspronkelijke titaniumdraad bleek helaas gevoelig voor lagere temperaturen dan 5 graden celcius. In dergelijke koude omstandigheden verloor het zijn elasticiteit en werd het materiaal zo slap en krom als spaghetti. (eenmaal boven de 5 graden kreeg het wel weer z’n originele rechte vorm en veerkracht terug)

Momenteel is er een betere legering in de handel die pas spontaan van vorm verandert als het diepvrieskoud (- 15 graden) wordt. Omdat een dergelijke temperatuur buiten het spectrum van de hengelsportbezigheid valt, (man, ga toch schaatsen…!) kan je ervan op aan dat er tijdens het vissen geen problemen optreden.

Alleen maar voordelen?! Nee, helaas niet. Titanium is niet zo stijf/strak als rvs draad of als carbon. Dat betekent in de praktijk dat je er geen hele lange onderantennes van kunt maken. Het pijl-en-boog-effect ligt dan namelijk op de loer. Wanneer de hoofdlijn onder grote spanning komt te staan tijdens de dril, zal de lijn uitrekken en, wanneer de spanning is opgeheven, krimpen. Omdat titanium minder rek bevat dan de nylon kan het minder ‘meekrimpen’. Door de grotere soepelheid van dit materiaal kan het dan makkelijker ietsje krom onder spanning komen te staan.  Je kunt dit oplossen door je hoofdlijn spiraalsgewijs om de onderantenne aan te brengen of een viertal ‘silicoontjes’ op de onderantenne te plaatsen. Het blijft echter oppassen.

Verder is titaniumdraad veel duurder dan rvs. Mocht er echter ooit een pen sneuvelen met titanium als onderantenne zou je gerust mogen spreken over een materiaal met statiegeldwaarde omdat je deze onderantenne zo weer kunt gebruiken in een andere dobber.

Hoewel titanium door bovenstaande kenmerken niet als vervanger van rvs kan fungeren, zal het zeker een vaste waarde worden in menig viskist. Momenteel is het al behoorlijk populair aan ’t worden in de hengelsportwereld.

Misschien een ideetje voor autofabrikanten; staalplaat van dit titanium!? Eventuele deuken ben je in no time kwijt want het materiaal zoekt zelf weer z’n oorspronkelijke vorm. (Bovendien wordt je carrosserie 10% lichter in gewicht.)