Matchdobbers!

matchdobbers. (dobberbouw: “Een beetje van Maggi en een beetje van mezelf!”)

De draaibank vormt een vast onderdeel binnen mijn dobberbouw hobby maar is zeker niet altijd noodzakelijk. Via diverse sites als Peche Accessoires of finesse floats worden kant en klare drijflichamen in balsa of foam aangeboden die je naar believen kunt gebruiken om je eigen pennen mee samen te stellen. Ook op Ebay hoef je maar te zoeken op float making materials en je komt een overvloed aan drijflichamen in allerlei vormen en groottes tegen. Meestal zijn deze netjes voorzien van een centraal gaatje zodat je direct aan de slag kunt met het samenstellen van de pennen. Voor mensen die niet direct in gereedschap willen investeren is deze vorm van dobberbouw een mooie uitkomst.

Heel graag maak ik v.w.b. het bouwen van matchdobbers & sliders ook gebruik van dergelijke adressen. Door de zelfgekozen materialen en half fabricaten die thuis verder worden samengesteld, exact uitgewogen en afgelakt, krijg je ook pennen met een eigen identiteit.

Er ontstaat dan een kwalitatief betere pen die door de extra aandacht goed is afgewerkt en die door de keuze van de juiste materialen voor langere tijd veel plezier gaat opleveren tijdens de match sessies.

Mijn wensen voor materialen voor de ideale slider/waggler ;

  • Een harde foam body die deukbestendig is tegen de klappen van het bulklood en die altijd waterdicht is.
  • Een schacht van kunststof buis (Sinflex) gevuld met  een balsa kern.  Dergelijke schachten hebben een perfect ronde diameter en zijn daarnaast kaarsrecht. Door de nerven van ’t balsahout krijgen deze een ‘ruggengraat’ mee. Deze constructie maakt de pen sterker en strakker dan wanneer je sarkanda riet of pauwenveer gebruikt. Bovendien heb je steeds een identieke diameter.
  • Adapter en verwisselbare antennes in diverse diameters voor alle zicht omstandigheden.
  • Verwisselbare lichte messing schijfjes (= 0,3 gram) om de pen te kunnen tunen op de gebruikte soort antenne zonder dat het lood op de lijn moet worden aangepast.
  • Draagvermogens identiek door kunststof onderdelen.
  • Perfect en duurzaam afgelakt. (Deze laklaag is feitelijk een cosmetisch aspect want ook zonder deze zal de pen geen water opnemen. Het ‘oogt’ alleen mooier)

 

Dit resulteerde in deze sliders;

IMG_5094
IMG_5091
interne verzwaring met dunne 0,3 gram messing schijfjes.
sliders aan de zwaaikom Vz

Het lijkt wel een militaire parade zoals ze strak en fier op een rij staan!

Bouwmaterialen en sliders