de nieuwe draaibank

IMG_5130
IMG_5134

Goed gereedschap is ’t halve…

Wanneer je zelf graag drijflichamen voor je wedstrijdpennen draait, heb je gereedschap nodig dat nauwkeurig werkt zodat de werkstukjes exact gelijk van vorm en centrisch zuiver gedraaid zijn. Dit zorgt er dan weer voor dat je uiteindelijk pennen kunt maken die qua uiterlijk en draagvermogen niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Een klein metaaldraaibankje voldoet dan aan de hoge eisen die ik aan mijn dobberbouw stel, maar alleen met dit bankje ben je er nog niet. Voor identieke drijflichamen heb je een of ander kopieersysteem nodig.

Wanneer er geen gebruik gemaakt wordt van CNC (computergestuurd systeem) ben je aangewezen op aanvullende onderdelen voor je draaibankje waarmee het mogelijk is om telkens weer dezelfde vorm te kunnen draaien. Omdat dergelijke tools voor de dobberbouw in de handel niet verkrijgbaar zijn, ben je aangewezen op iemand die dit voor je kan maken. (… of je moet natuurlijk zelf zo handig zijn.) Het is dan handig om een instrumentenmaker (fijnmetaalbewerker) te kennen.  

Waarom een nieuw bankje?!

De laatste tijd ontstond er steeds meer behoefte aan het maken van grotere drijflichamen voor matchpennen. Daarvoor bleek de Unimat 3 gewoonweg te klein. Na enig zoekwerk kwam ik uit op een Sherline 4100 draaibankje. Deze biedt voldoende ruimte om ook een drijflichaam ter grootte van een kippenei te draaien en nadat ook voor deze bank een prima werkend kopieersysteem is gemaakt, heb ik nu de mogelijkheid om me ook meer met series matchpennen bezig te houden. 

Mocht je ook een dergelijke draaibank wensen?! Bezoek dan de Amerikaanse site van Sherline; De mijne heb ik via de Belgische importeur Tenco besteld; 

Voor de onderdelen van de kopieerinrichting ben je aangewezen op een instrumentenmaker in jouw buurt of een fijnmetaal bedrijf dat dit voor je kan maken. Het gaat dan om; een blokje voor het klemmen van de flexi as, een blokje waarin de stylus (voeler langs de mal) wordt geklemd en natuurlijk een blokje waarin je de mallen kan bevestigen. (Op de foto’s zijn dit alle blank metalen onderdelen. De zwarte delen zijn origineel en behoren standaard bij de Sherline draaibank.)

IMG_5135
IMG_5133
IMG_5129