Een nieuw dobberbouw seizoen!

 

 

Per september begint standaard voor mij altijd het dobberbouw seizoen. Dit jaar ga ik nogal wat aarzelend van start. Het lekkere weer en de volle wedstrijdagenda zorgen ervoor dat er eigenlijk (te) weinig tijd overblijft om achter de draaibank te gaan zitten. Ondanks dat zijn er enkele leuke uitdagingen;
Mallen van Ludo. (Kopieën van pennen.) Mijn Belgische dobbervriend Ludo Rosseel beschikt sinds afgelopen zomer over een methode om zelf via de computer uit harde kunststof prima mallen te produceren. Op verzoek kreeg ik van hem een tweetal uitgebreide series van mallen waarmee beslist leuke drijflichamen gemaakt kunnen worden. Mijn inspiratie voor andere pennen doe ik op langs de waterkant. Je kent dat vast wel; wanneer je als toeschouwer een wedstrijd bezoekt en daarbij achter enkele topvissers plaatsneemt, kan je het niet laten om te kijken naar de tuigen aan hun topsets. Zo trof ik bij een aantal vissers van het EVEZET topteam dit model aan;
IMG_5154 (2)
IMG_5155
Het lijkt veel op een potlood model maar is ietsje korter en dikker uitgevoerd. Wat met name ook opvalt is het “korte stompe kontje”. Door deze vorm is de pen behoorlijk stabiel en sneller dan het potloodje in z’n gebruikelijke slankere vorm. Tijdens navraag bleek dat oud- international Gerrit Surquin deze pennen voor hen maakt. Als dobberbouwer begint het dan te kriebelen want als dit model een favoriet is van deze toppers, en ontwikkeld werd door zo’n ervaren crack, kan het bijna niet anders of dergelijke  pennen moeten de beste zijn onder de heersende kanaal omstandigheden, toch?! Gerrit zelf lakt zijn pennen miniem af waardoor het oppervlak van de dobbertjes ietwat stroef en mat overkomt, maar dit zou de pen een fenomenale positie in het water bezorgen en de beet als geen ander doorgeven. Ikzelf lak ze liever af op de eigen methode. Wellicht wat te glad en daardoor een te hoog bling, blinggehalte, maar voor mij goed genoeg.
Hieronder een stabiele druppel. Feitelijk is dit een “evergreen” onder de wedstrijdpennen. Je ziet dit model telkens in het assortiment van alle merken terugkomen. Geen wonder want de stabiliteit is ongeëvenaard.
IMG_5156
Bij deze wens ik alle collega-dobberbouwers een leuke tijd achter de draaibank en weer veel plezier met de resultaten!