IJkloodjes!

loodlijntjes op rekje

IJkloodjes (een must voor iedere secure dobberbouwer)

Wanneer een drijflichaam uit de draaibank komt, vragen toeschouwers me wel eens hoeveel draagvermogen de uiteindelijke dobber zal krijgen. Dit is echter niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Het draagvermogen (= maximale loodgewicht dat een dobber kan dragen) hangt niet alleen af van de grootte en vorm van het drijflichaam. Ook de overige materialen voor de boven- en onderantenne spelen een grote rol mee. Bij gebruik van een onderantenne van carbon i.p.v. staaldraad, kan het draagvermogen zomaar met 0,3 gram toenemen. Holle bovenantennes zijn ook lichter in gewicht dan fiberglas.

Vandaar dat mijn pennen voor het aflakken individueel worden uitgelood met ijk loodlijntjes. De laklaag die over het opschrift komt en de pen nog beter beschermt tegen schade, heeft een soortelijk gewicht dat vrijwel gelijk is aan dat van water. De laklaag zelf zorgt dus niet voor een afname van het draagvermogen.

Het gebruik van loodlijntjes helpt mij dus om telkens een eerlijke opgave van het draagvermogen te noteren, waar je als uiteindelijke gebruiker van opaan kan.

Voor het vaststellen van het loodgewicht is een klein secuur weegschaaltje handig. Na bevestiging van dit lood op een kort stukje vislijn, krijgt het een vaste plaats op een rekje.

weegschaaltje loodlijntjes
Een weegschaaltje voor milligrammen. = 0,001 gram nauwkeurig
weegschaaltje voor loodlijntjes

Heading Sub Heading