Mijn nieuwe aanwinst; Een centreerset voor drijflichamen.

centreerset met mallen en bodies
Zoals bij jullie wel bekend zal zijn, vormen voor de wedstrijdvisserij zuiver gecentreerde pennen een belangrijk stukje ‘gereedschap’. Met “zuiver gecentreerd” bedoel ik dat de boven- en onderantenne exact in één lijn staan en samen de centrale as van het drijflichaam vormen. De mate van zuivere centrering kunnen we gemakkelijk testen door de pen tussen duim en wijsvinger bij de onderantenne vast te houden en de dobber om z’n as rond te laten draaien. Wanneer je geen afwijking of schommeling tijdens deze beweging ziet, mag je spreken van een ‘zuivere pen’.
centreer in werking
Wanneer je, zoals ik, drijflichamen op een as afdraait, heb je in wezen al een centraal gaatje door het hart van je body’s. Zolang er weinig verschil in diameter zit tussen je onderantenne en bovenantenne, heb je aan dit centrale kanaal voldoende. … maar, wat als je een gaatje hebt van bijvoorbeeld 0,6 mm en de bovenantenne is veel dikker?! (Hoe krijg je die dan zuiver bovenin het drijflichaam?!) In de dobberfabrieken wordt hiervoor centreer apparatuur gebruikt en sinds een aantal weken heb ik mezelf ook verwend met een dergelijk systeem. Met deze is het mogelijk om voor elk type pen een zuiver centrisch gaatje te boren, variërend vanaf 0,6 tot 3 mm. Zoals je op de foto’s kunt zien, bestaat de set uit een basis van plexiglas met daarop twee rond metalen staafjes die evenwijdig aan elkaar lopen. Verder een hele verzameling ronde schijven met in het midden, conisch/taps toelopende gaatjes in verschillende hoeken. Daarnaast een borenset vanaf 0,6 tot 3,0mm met bijbehorende lagertjes en een mini boormachientje.
centreerboortjes met kogellagers
centreermallen op rij

De werking is eenvoudig;

  • Neem een of meerdere identieke drijflichamen en bekijk in welke schijven de boven- en onderkant het beste passen. (Omdat elk type pen anders taps toeloopt aan boven- en onderzijde, is er voor vrijwel alle omstandigheden een passende schijf voorhanden.)
  • bepaal de gewenste diameter voor je antenne en neem het bijbehorende boortje en lagertje.
  • Bevestig het lagertje in de schijf en het boortje in de boorkop.
  • Bepaal de diepte die je wilt boren in het drijflichaam en stel daarop de aanslag (= de ring op één staaf) in.
  • Boor het gaatje en neem daarna het drijflichaam tussen de twee schijfjes vandaan.

Bij een juiste keuze van de schijfjes, zal je resultaat telkens 100% zuiver zijn. Deze methode kan je zowel toepassen op balsahout als op kunststof en voor het inboren van de onder- en bovenantennes.

centreer voor beide kanten body
centreerset in werking met body
centreer close up van boortje met kogellager
centreer dobber met antenne

Deze set is verkrijgbaar bij Finesse floats en kan worden aangevuld met een set schijfjes waarmee je parallel aan de as een kanaaltje kunt boren om inline pennen mee te maken.