De Diffy! (een ideaal model voor de fragiele visserij!)

Tijdens m’n vaste stok visserijen pak ik in negen van de tien sessies het Allround model (of de Champ als er stroming in het water staat). Deze twee modellen, ook wel ‘bolletjes’ genaamd, zijn perfect voor een algemene visserij op de meest diverse parcoursen. … Soms echter is de visserij extreem ‘schraal’. In de praktijk betekent dit dat de vissen vrijwel niet azen en ze heel schuw zijn. Een klein tikje op de antenne verraadt dat ze wel aanwezig zijn, maar een doorgaande aanbeet is er vrijwel niet bij. Een dergelijke visserij kom je vooral tegen bij windstil weer en glad water met hooguit een rimpeltje. Het wordt dan al wel heel moeilijk als het water dan ook nog eens stil staat. Pff… Voor wedstrijden waar elk klein visje telt en je weinig aanbeten verwacht, is een fragiele en zeer gevoelige pen een ‘ must-have’. De pen dient in zo’n geval gestroomlijnd van vorm te zijn en heeft een antenne nodig die fragiel dun in het wateroppervlak hangt. De oppervlaktespanning moet immers miniem zijn?! Na een winterlang testen en vergelijken van diverse vormen en lengtes, zijn m’n vismaat Mandrie en ik uitgekomen op de Diffy. (= afgeleid van het Engelse woord; Difficult) Zoals je op de foto’s kunt zien is het een pen geworden met een onderantenne uit dun carbon, een medium slank torpedovormig drijflichaam en met een dunne fiberglas bovenantenne. We hebben voor carbon aan de onderkant gekozen omdat stabiliteit in rustige weersomstandigheden een minder belangrijke factor vormt. Deze lichtgewichte onderantenne heeft als groot voordeel dat je drijflichaam aanzienlijk kleiner in volume kan zijn en je pen toch een hoog draagvermogen heeft.
Diffy met fibertje in 0,7mm
Het verschil in gewicht van een normale onderantenne in 0,6mm diameter tussen rvs en carbon is ongeveer 0,2 gram. In de praktijk kan een pen van 0,5 gram draagvermogen die is uitgerust met een RVS onderantenne, zomaar 0,7 gram aan lood dragen als je het staal dus vervangt door carbon. (In dit voorbeeld is dat toch een toename in draagvermogen van 40% t.o.v. de 0,5 gram.) Een langere zeer dunne fiber bovenantenne van 0,7mm diameter is wellicht moeilijk zichtbaar, maar heeft een heel groot voordeel; Je kunt er perfect een doorgaande aanbeet mee detecteren. Deze antenne heeft een zeer klein volume en een geringe diameter. De oppervlaktespanning heeft er dus weinig vat op en tijdens het onder water trekken door de vis, verplaatst deze antenne weinig water. We kunnen dus rustig een halve antenne boven water laten uitsteken en de fasen van een aanbeet volgen. Zelfs nu zien we vaak dat de gevoelige antenne eerst een centimeter naar beneden wordt getrokken en dan even op die hoogte blijft staan. Zouden we nu aantikken, is de kans groot dat we een ‘losser’ krijgen. De vis heeft het aas namelijk nog niet helemaal goed naar binnen gezogen. Nog even wachten tot de antenne even later geheel onder water verdwijnt. Dan is de kans op een goed gehaakte vis veel groter. Voor een maximale zichtbaarheid zou je de pen in meerdere aantallen kunnen maken met antennes in verschillende kleurtjes.
Diffy staand met euro
Dobberbouwers; doe er je voordeel mee en laat me weten wat jouw ervaringen zijn! Succes!