Inline schijfjes

set compleet
Hallo dobberbouwers, Hoewel ik zelf heel tevreden ben met het gebruik van dobberoogjes in al mijn pennen, krijg ik regelmatig vragen van anderen hoe je inline pennen kunt maken. (Bij deze pennen loopt je hoofdlijn parallel aan de as van je dobber. Deze hoofdlijn gaat dus niet door een oogje buitenlangs je drijflichaam, maar er via een speciaal kanaaltje dwars doorheen.)
inboren centreer inline
Voorheen maakte ik altijd met de losse hand een gaatje door het drijflichaam. Dat is echter nogal een moeilijk proces. Op het oog probeer je evenwijdig met het boortje aan de onderantenne uit te komen, maar bij mij was het altijd de grote vraag waar het boortje weer uit het drijflichaam tevoorschijn kwam. Met deze schijfjes die besteld kunnen worden bij Finesse Floats, is het boren van zo’n kanaaltje in je drijflichaam een peulenschil!
inline centreerschijf
Hier zie je zo’n schijfje waar je midden in het center een groot gaatje ziet en 2,0 mm uit het center het kleinere gaatje waardoor het boortje gaat als het een kanaaltje boort in het drijflichaam. Dit gaat altijd exact evenwijdig aan de as van je pen.
inline pennen
En zo ziet je pen eruit als je een holle antenne als kanaaltje gebruikt. Natuurlijk moeten na het uitharden van de poriënvuller de uiteinden van deze holle antenne met een scherp breekmesje (of scalpel) tot aan het oppervlak van het drijflichaam wegggesneden worden. Daarna kan de pen worden uitgewogen en afgelakt. Daarbij wel oppassen dat de lak niet in het buisje terecht komt. Deze kan je ’t best dan ook tijdelijk afsluiten door er een stukje staaldraad in te stoppen. Na het drogen van de lak kan je deze draad eenvoudig weer verwijderen en je hebt een schoon kanaaltje voor je lijn.
uiteinden er af met breekmesje
afgelakt en wel 2
Welke voordelen hebben pennen met een inline systeem?!
1. Geen insnijding van je hoofdlijn meer in de lak van je drijflichaam. Wanneer je hoofdlijn tijdens de dril snaarstrak gespannen is, kan vooral bij bolle modellen de druk van je vislijn op het drijflichaam voor een ‘kerfje’ zorgen. Dit systeem werkt dus mee aan een veel langere levensduur van je pen.
2. Het verschuiven van je pen op de hoofdlijn gaat langs de lijn even gemakkelijk naar boven als naar beneden. Je hoeft dus geen silicoontjes op je onderantenne meer te verschuiven om je pen ondieper te zetten.
Heeft een inline systeem ook een nadeel?! Om eerlijk te zijn wel. Het kanaaltje waardoor je hoofdlijn gaat, bevat voor de rest een beetje lucht. Gedurende de visserij zal er water naar binnen komen die de lucht vervangt. Dit beïnvloedt het draagvermogen van de pen een beetje. Wanneer je met een dunne bovenantenne vist, zal deze hierdoor iets nazakken (dieper in het wateroppervlak komen te staan) Daar dien je rekening mee te houden tijdens het uitloden van je pen.
agelakt en wel 1