Titanium staaldraad voor onderantennes.

Vis je graag met staaldraad onder in je dobbers, maar ben je tijdens het vissen helemaal klaar met die krom verbogen antennes?! Wellicht is een titanium onderantenne dan iets voor jou. In 2014 kreeg ik dit materiaal als tip van Marcel Smeets uit Limburg. De titaniumdraad zou afkomstig zijn uit de medische wereld waar ze het o.a. gebruiken als geleide draad voor katheterisaties. (kijkoperaties via bloedvaten)

Toen ik de titaniumdraad voor ’t eerst in handen kreeg kon ik m’n ogen niet geloven hoe extreem goed het geheugen van dit materiaal is. Al wikkelde je het om je vinger, het werd uit zichzelf altijd weer kaarsrecht. (Alsof ze elastiek en staal in één materiaal hebben kunnen samenvoegen.)

De oorspronkelijke titaniumdraad bleek helaas gevoelig voor lagere temperaturen dan 5 graden celcius. In dergelijke koude omstandigheden verloor het zijn elasticiteit en werd het materiaal zo slap en krom als spaghetti. (eenmaal boven de 5 graden kreeg het wel weer z’n originele rechte vorm en veerkracht terug)