Matte lak op drijflichamen.
Mat zwarte lak op bovenkant van drijflichamen. (werking oppervlaktespanning van water)
Mijn vriend Ludo Rosseel deed het al langer; drijflichamen aan de bovenzijde voorzien van kraagje met matte zwarte lak. Ook tijdens de Expo in Kortrijk wees de Franse crack; Didier Delannoy (Preston/Rive) me op het belang van matte lak op de bovenkant van de pennen.
Het blijkt allemaal te maken te hebben met de oppervlaktespanning. Die is lager als het water in aanraking komt met dit soort lak. Matte verf hecht zich aan water, terwijl een hoogglans lak het water afstoot.
Omdat de antennes in alle gevallen voorzien zijn van matte verf, ging ik ervan uit dat dit afdoende zou zijn voor de gevoeligheid van de pennen. Tijdens het uitloden van je tuigje, komen deze antennes immers iedere keer na onderdompeling weer even hoog in het wateroppervlak te staan. (Drijflichamen zijn tijdens het vissen immers geheel onder water en ondervinden dan geen invloed meer van de oppervlaktespanning?!)
Wanneer er echter golfjes op het water staan en de uitloding zodanig is dat de antenne hoger in het water staat, is het mogelijk dat door de beweging van het water soms ook een klein deel van je drijflichaam zichtbaar wordt. Heb je dan een glanzend gelakte pen, zal deze door het afstotende karakter, meer gaan schommelen dan een matte pen.
Ik weet, het zijn kleine dingen, maar deze kunnen wel het verschil maken. Vooral op topniveau!
