Close
Skip to content

Gereedschappen

1. Draaibank

Het draaibankje op de foto hiernaast is de Unimat 3 van het merk Emco. Tegenwoordig wordt dit bankje helaas niet meer gemaakt. Wanneer je zelf op zoek wilt naar een geschikte draaibank let er dan op dat je er kleine werkstukken mee moet kunnen maken. De hoofdas mag geen speling in de lagers hebben en de centers moeten goed gecentreerd staan ten opzichte van elkaar. Sinds kort heb ik een Sherline 4100 draaibankje dat me ook in staat stelt om grotere drijflichamen te draaien.

2. Kopieerinrichting

Deze heb ik door een bevriende instrumentenmaker (fijn metaalbewerker) laten maken. Het principe is simpel; Een as ‘voelt’ langs de contouren van een malletje. Tegelijkertijd freest een roterend schuurwieltje dat is verbonden met deze as hetzelfde profiel uit in de balsa of kunststof

3. Malletjes

Deze maak ik van Trespa (volkernplaat)of laat ik maken van metaal. Het malletje is in wezen de positieve halve vorm van een drijflichaam waarlangs de as van de kopieerinrichting de contouren aftast. Het zelf maken van goede mallen is monnikenwerk maar als je eenmaal een goeie mal hebt is deze goud waard omdat je voor je verdere dobberbouwcarrière het betreffende drijflichaam exact kunt reproduceren. Sinds kort is er ook de mogelijkheid om dergelijke mallen uit kunststof te laten ‘printen’ in een 3D printer. Weliswaar minder hard dan staal maar ze voldoen zeker en kunnen ook voor jarenlang dobberbouwplezier zorgen.

4. Proxxon miniboormachine met flexibele as

Deze heb ik nodig om het schuurwieltje dat het dobbermodel uitfreest aan te drijven.

Proxxon miniboormachine met flexibele as

 

5. Schuurpapier (P150 tot P600), tang, boortjes, etc..

Schuurpapier voor het polijsten van de drijflichamen of het handmatig schuren van een model en andere handige zaken..

6. Graveer pennetjes; Pattex profix PU 400 of Bison Constructlijm.

Om de pennen van een opschrift te voorzien. Met deze scherpe kroontjespennen kun je heel dun en klein schrijven. Wel oppassen dat je niet te hard drukt!

7. Penselen

Die heb je nodig om diverse lakken en poriënvullers aan te brengen.

8. Stofkapjes en stofzuiger

Om qua gezondheid zo veilig mogelijk te werken. Dat stof komt echt overal!

Het is natuurlijk mogelijk om met simpeler middelen pennen te maken. Veel dobberbouwers hebben genoeg aan een Dremel in een boorstandaard en malletjes waarin schuurpapier zit gelijmd. Ook op deze manier kun je leuke resultaten boeken. Het gemak dat een klein metaaldraaibankje mij geeft zou ik echter niet meer willen missen. Zo hoef ik bijvoorbeeld geen antennes meer te centreren omdat de draaibank (tegencenter) dit uit zichzelf al doet.