Close
Skip to content

Materialen

Wat gebruik ik zoal voor m’n dobberbouw?!

 

1. Balsahout (drijflichamen) Een zeer lichte en zachte tropische houtsoort die veel in de modelbouw gebruikt wordt. Voor verdere specificaties van dit materiaal kun je de volgende link bezoeken;

Wikipedia balsa

Wanneer ik in de modelbouwzaak mijn balsa uitzoek let ik er op dat de ronde stokken mooi egaal zacht van structuur zijn. Ik moet er met mijn duim en wijsvinger makkelijk een deukje in kunnen drukken. (Gedeeltelijk) te harde stokken zijn namelijk moeilijker te bewerken tot een zuiver drijflichaam. Voor de ambachtelijke dobberbouw is balsahout als organisch materiaal niet te verslaan. Wanneer een body van blank balsa hoogglanzend afgelakt is zie je de nerven mooi contrasteren met de rest van het hout.

2. Rohacell kunststof (drijflichamen) Specificaties kun je vinden via;

Rohacell.com

Deze kunststof is puur geschikt om kwaliteitspennen van te maken. Het is steviger en daardoor minder ‘deukgevoeliger’ dan balsa. Het is uit zichzelf waterdicht, homogeen van structuur en, voor wat het waard is, gemiddeld lichter qua soortelijk gewicht. Pennen van Rohacell gaan hierdoor langer mee dan balsadobbers. Balsa heeft mijns inziens echter ook een paar voordelen; de houtnerven maken het balsa sterker in de lengterichting. Slanke lange drijflichamen maak ik daarom nog graag van balsa. Verder is de Rohacell kunststof vrij ‘klinisch’ ten opzichte van balsa waardoor het voor nostalgisch dobbers maken minder geschikt is. Het ‘spreekt’ minder, als je begrijpt wat ik bedoel.

 

 

Rohacell bewerken

3. sarkanda riet (schacht matchdobbers) Een tropische gras- of rietsoort uit Aziė die ook wel olifantengras wordt genoemd. In diverse diameters te gebruiken voor (match)dobbers. Strakker, veelal rechter dan pauwenveer en perfect rond qua diameter. Wel kwetsbaar want na eventueel knikken van een schacht zal de kern water opnemen. Dit riet is niet zo frequent verkrijgbaar. Het ernaar zoeken loont echter zeker de moeite. Voor ambachtelijke dobberbouw vormt dit riet samen met balsa een perfecte combinatie.

Pauwenveer (schacht matchdobbers) Deze grote staartveren zijn alom bekend vanwege de mooie glanzende kleuren en ‘ogen’. Als dobberbouwer gaat het ons echter om de witte schacht. Deze schachten worden vooral gebruikt voor matchdobbers. Zogenoemde straight wagglers of bodied wagglers, waartoe ook de zogenaamde schuifdobbers ‘sliders’ behoren.

4. fiberglas (antennes) Soepel en sterk materiaal dat je goed kunt verwerken tot onder- of bovenantenne. De transparante versie is lichtdoorschijnend waardoor de antenne na het voorzien van een fluorescerend laklaagje optisch dikker lijkt. Men kan dus met behoud van een goede zichtbaarheid met een dunnere antenne vissen. (lees; gevoeliger)

 

 

5. carbon (antennes) Strakker en lichter dan fiberglas. Perfect materiaal voor onderantennes. Heeft een groter geheugen dan staal waardoor het minder snel blijvend verbuigt. Door het lagere soortelijk gewicht kan men er qua volume kleinere pennen mee maken die toch een groot draagvermogen hebben.

6. Metaaldraad (inox en titanium) (onderantennes en oogjes) staafjes en op rol Recht ‘getrokken’ staaldraad wordt naast carbon het meest gebruikt als onderantenne materiaal. Het geeft meer eigen massa aan een dobber waardoor de stabiliteit vergroot wordt. Tevens is het bij een gelijke diameter strakker dan carbon. Je kunt dus een dunnere diameter kiezen waardoor er minder waterdruk op de dobber komt te staan als deze wordt tegengehouden in stromend water. In dunnere diameters ( 0,2 – 0,3mm) is het rvs-draad uitermate geschikt om tot dobberoogje verwerkt te worden. Het grote verschil tussen rvs en titanium is het geheugen dat bij de titanium zeer groot is. Dit betekent in de praktijk dat tijdens het buigen van de draad, de titanium minder snel kan worden verbogen dan de rvs draad. Wanneer de laatse iets krom blijft na het buigen, zal de titanium dus weer kaarsrecht worden.

7. plastic antennes Algemeen verkrijgbaar in de hengelsportzaak. Gemakkelijk in gebruik omdat ze al in de massa gekleurd zijn en ook eenvoudig te bewerken zijn (= inboren, inkorten). Tegenwoordig zijn er ook holle antennes in diverse maten verkrijgbaar zodat je makkelijker een verwisselbaar systeem op kunt bedenken. Ik schuif de holle antennes zelf graag over een transparante fiber. Deze fiber is onzichtbaar bij tegenlicht en geeft toch een versteviging waardoor de antenne minder snel kan knikken.

8. diverse lijmsoorten; Pattex profix PU 400 of Bison Constructlijm.

Een aanrader van m’n dobbervriend Ludo Rosseel. Reukloos met een langere verwerkingstijd. Heeft een licht vullend vermogen en geeft een zeer sterke verbinding. Een hele goeie lijm die ik vooral gebruik voor het vastlijmen van antennes en pauwenveren.

9. diverse laksoorten en poriėnvullers

Tweecolux en Double coat dubbel UV (De IJssel coatings) Twee prima Nederlandse producten die ik als tip van Marcel Smeets uit Limburg kreeg. De tweecolux is de grondlak die als poriënvuller dienst doet, terwijl de Double Coat dubbel UV de hoogglanzende toplaag vormt.

10. Navulling van viltstiften en kleurstoffen opgelost in thinner/alcohol  Wanneer je bij afgewerkte pennen de nerven van balsahout wilt blijven zien, is beitsen van het drijflichaam met inkt uit een viltstift (of transparante beits uit een blikje) de aangewezen manier. Zoals je weet zijn viltstiften in allerlei kleuren verkrijgbaar waardoor je een favoriete ‘eigen’ kleur kunt uitzoeken. Zelf gebruik ik graag de dikke Edding markers in de kleuren; blauw,rood en groen.

Tip; Neem geen kleurpigmenten die zijn opgelost in water. Met name bij balsa zal na een behandeling de houtvezel recht op gaan staan waardoor je een ruwer oppervlak krijgt.

11. Spuitbussen met fluo lak (geel en oranje) Motip of Duplicolor spuitbussen Geeft een mooie en goed hechtende fluoriserende kleur op fiberglas en pauwenveren. Wanneer je het op donkere materialen aanbrengt is een witte basis (grondverf) noodzakelijk.

12. Witte ecoline en zwarte Oost-Indische inkt Kleine glazen potjes met inkt die in de betere kantoor/boekhandel algemeen verkrijgbaar zijn. Met water makkelijk corrigeerbaar. Met deze inkt en een kroontjespen kun je zeer dun en klein het drijflichaam van een opschrift voorzien. Het wordt pas watervast na het aflakken en lost niet in de lak op.