Close
Skip to content

Mijn favoriete modellen

Elke hengelaar heeft zo z’n favoriete pennen. Gewoon omdat ze zo prettig vissen en scherp elke aanbeet verklikken. Ze kennen hun pennetjes dan ook door en door en weten precies wat ze er tijdens een wedstrijd aan hebben. 

Dat geldt voor mij dus net zo. Omdat mijn favoriete sessie een secure visserij op kanalen betreft, gebruik ik graag de volgende pennen;

Potloodje

Deze komt goed tot recht op (vrijwel) stilstaand water op korte afstand van de oever. Het is een slank model dat door zijn vorm minder weerstand zal ondervinden wanneer hij onder water getrokken wordt. Het liefst gebruik ik ‘em met een dunne verwisselbare holle plastic bovenantenne die elke aanbeet feilloos registreert. Het uiterste puntje van de antenne laten we daarbij hangen in de waterspiegel. Prima winterpennetje op de voorn.

Allround

Wanneer we met een langere hengel vissen en de wind, golfjes en boventrek factoren zijn om rekening mee te houden, maak ik graag gebruik van dit model; De langere bovenantenne zorgt ervoor dat je het drijflichaam ietsje dieper onder water kunt zetten zodat de golfslag of een boventrek in het water er minder invloed op hebben. De antenne klieft door het bewegende water als ‘een warm mes door boter’. Met deze pen kan prima driftend gevist worden.

Champ

Wanneer er sprake is van stroming in het water gaat m’n voorkeur uit naar de veelzijdige Champ. Deze heeft de meest stabiele vorm als het gaat om (vertraagd) driftend of blokkend vissen. Ook staat ‘ie z’n mannetje in ruigere omstandigheden. Wanneer ik niet precies de visserij kan inschatten of wanneer er op onbekend water wordt gevist, blijkt dit model de veiligste keus.Het is voor mij het meest breed inzetbare model onder m’n pennen. De populariteit van dit model pen is ook bij andere vissers ongekend. Qua gelijkenis heeft hij veel weg van de Menta van Colmic en de Jean Fransois van Sensas. Eigenlijk zou een dergelijk model een vaste waarde moeten zijn in elke viskist.

Stabieltje

Een ietwat hoekig druppelvormig model dat me vooral in de lichte draagvermogens veel vis heeft opgeleverd. Met name op smalle ondiepe kanalen is dit een pennetje dat het meest aan mijn topsets te vinden is. Dit korte model staat snel in positie en kan zowel voor de dikke vis als voor de snelle visserij op voorntjes en bliek ingezet worden.

Blakey

Dit sierlijke traanvormige model is vernoemd naar de Engelse dobberbouwer; Graham Blake. Hij maakte tijdens de jaren ’90 veel wedstrijdpennen voor Nederlandse wedstrijdvissers van het Roofmate isolatieschuim. Dit foam is frequent verkrijgbaar in de bouwmarkt maar is veel zachter dan Rohacell waardoor het deukgevoeliger is. Verder dien je bij het verwerken van Roofmate te letten op de lak- en lijmsoorten. Dit schuim is nogal gevoelig voor oplosmiddelen en het zou verstandig zijn vooraf te testen of deze foam bestand is tegen de chemicaliën die je wilt gebruiken.

Deze Blakey pen komt tot zijn recht tijdens ‘t driftend vissen op kanalen met golfslag waarbij je vaak opstekers te zien krijgt. Dit model leent zich door de slanke ‘nek’ uitstekend voor dit soort aanbeten.

Chanty

Een delicaat en slanker pennetje voor de rustige omstandigheden. Uitgevoerd met een onderantenne van carbon maakt deze pen heel geschikt om buiten de top met een lange opslag te vissen. De lange onderantenne van carbon zorgt ervoor dat dit type pen ietwat traag reageert. Komt goed tot z’n recht tijdens een secure bliek visserij. De naam is afgeleid van het vrijwel gelijknamige model van Preston, alleen is er bij mijn Chantys gebruik gemaakt van kwalitatief betere materialen die de pen een stuk sterker maken.

My slider (schuivende matchdobber)

Naast het vissen met de vaste stok heeft de matchhengel ook een grote plaats ingenomen in mijn visserij. Bij deze tak van sport komen hele andere vaardigheden kijken dan wanneer je vist met de lange lat. Het liefst slider ik graag. Daarvoor gebruik ik lange grote pennen die je niet kunt vergelijken met de veel kleinere bovenstaande vaste stok pennetjes, want er worden aan matchpennen andere eisen gesteld: Het werpgewicht, stabiliteit tijdens de vlucht en natuurlijk de duurzaamheid. (Tijdens het landen na de vlucht krijgen sliders nogal wat te verduren van het bulklood dat tegen de body slaat.)

Deze sliders zijn voor 90% uit kunststof gemaakt. Zowel het drijflichaam als de schacht zijn hierdoor exact identiek qua uiterlijk, volume en gewicht. Dit zorgt dan weer voor draagvermogens die niet afwijken. Om met verschillend aas en in diverse omstandigheden te kunnen vissen, maak ik gebruik van verwisselbare antennes. Dunne voor de visserij met een enkele caster of made en de dikkere antenne voor als er een trosje pieren op de haak gestoken wordt. Die dikke antennes komen trouwens ook goed van pas als er een boventrek op het water staat. Door de grotere diameter worden ze minder snel onder water getrokken.

Wens je meer info, klik dan hier;  Matchdobbers

Als dobberbouwer kun je een bepaald model totaal van karakter laten veranderen als er andere soorten materialen gebruikt worden voor de boven- en onderantenne. Dat maakt het dobberbouwen nou juist zo leuk; voor jezelf uitzoeken wat het beste bij je hengeltechnieken past. Korte bovenantenne, langere onderantenne, oogje op een hogere of juist lagere plaats,… lekker experimenteren en zo jezelf en vrienden ’t meest effectieve gereedschap geven om vis te vangen.